Miksi kannattaa hieroa:

Hierominen on yksi parhaita keinoja ennaltaehkäistä vaivojen syntymistä ja varhaisessa vaiheessa huomata muutokset koiran voinnissa. Määrätyin väliajoin suoritettu hieronta on myös tehokas tapa tarkastaa koiran terveyden tila.

Hieronnan peruslähtökohtana on pidettävä kaikkien toimintojen kokonaisvaltaisuutta kehossa. Harvoin vain yksi kehon osa on ”tukossa”. Sen vuoksi koira käsitellään kauttaaltaan. Hiussuoniston ja ääreishermoston alueiden käsittely on tärkeää, samoin nivelten mobilisointi niiden normaaleissa liikerajoissa.

Eri syistä johtuvat lihasjännitykset aiheuttavat kipua, joka puolestaan vaikuttaa koiran tapaan käyttää lihaksiaan. Tästä seuraa kierre, joka aiheuttaa lisää kipua.

Asiaan voidaan vaikuttaa hieronnalla, jonka esisijainen tavoite on saada koira rentoutumaan. Hieronta lievittää kipua luonnollisella tavalla ja turvallisesti. Lisäksi se vaikuttaa suotuisasti ihon toimintaan, ääreisverenkiertoon, aineenvaihduntaa, imunestekiertoon ja hermojärjestelmään. Sillä voidaan myös nopeuttaa koiran palautumista rasituksen jälkeen sekä vaikuttaa sisäelimiin heijastealueiden kautta.

Hieronnan avulla tapahtuvan kuntoutuksen tarkoituksena on tuki- ja liikuntaelimistön häiriintyneen toimintakyvyn palauttaminen ja ylläpitäminen. Ei sovi myöskään vähätellä hieronnan aiheuttamaa mielihyvän tunnetta!

Huomioitavia asioita onnistuneeseen hierontaan:

Hierontatapahtuman onnistumiseen vaikuttaa itse hierojan ohella moni asia. Koiran ja sen omistajan välinen suhde on kaikessa käsittelyssä tärkeä. Koiran täytyy luottaa omistajaansa ja suostua käsiteltäväksi. On suureksi eduksi, jos koira on tottunut käsittelyyn ja ne kokemukset ovat olleet sille pääsääntöisesti miellyttäviä. Koiran luonne vaikuttaa myös hierontatilanteeseen, toiset koirat ovat avoimempia kuin toiset. Jotkut koirat pystytään hieromaan kunnolla jo ensimmäisellä kerralla. Usein kuitenkin ensimmäiset kerrat menevät totutellessa ja paras hyöty hieronnasta saadaan vasta muutaman kerran jälkeen.

Esteitä hieronnalle:

 • tulehdukset (paikalliset bakteeri- ja sienitulehdukset sekä tulehtuneet nivelet, joissa voi tuntua kuumotusta)
 • kuume (koiran normaali ruumiin lämpö on n. 38 – 39 astetta, lämmönnousu on merkki immuunijärjestelmän aktivoitumisesta ja taudinaiheuttajan tunkeutumisesta elimistöön. Jos silloin hierotaan, on mahdollista, että edistetään taudin leviämistä kehossa).
 • infektiot ihossa (hieronta voi edistää tulehduksen leviämistä syvemmälle kudoksiin)
 • ihottuma, erityisesti silloin jos iho on rikki (rikkoontunut iho on tartunta reitti monille bakteereille)
 • avohaavat
 • ei heti leikkauksen jälkeen (verenvuoto vaara), mutta muutaman päivän kuluttua toimenpiteestä hieronta on hyvä menetelmä kuntouttamaan ja nopeuttamaan paranemista
 • suuret lihasrepeämät
 • pahanlaatuiset kasvaimet (hieronnan yhteydessä aineenvaihdunta vilkastuu ja imunestekierto voimistuu, silloin voivat myös syöpäsolut levitä helpommin ympäri kehoa)
 • rokotuksen jälkeen 2 - 3 pv

Hieronnan esteitä pitää aina harkita yksilökohtaisesti yhteistyössä eläinlääkärin kanssa jos on aihetta epäillä, että hieronta on haitaksi koiralle. Rentouttava hieronta lisää hyvän olon tunnetta ja edesauttaa monella tavalla sairauksista paranemista kohottamalla eläimen mielialaa.

Ennen hierontaa:

 • Käytä koira tarpeillaan ennen hierontaa.
 • Älä ruoki koiraa pariin tuntiin ennen hierontaa. Vähäinen määrä esim. makupalat eivät haittaa.

Hieronnan jälkeen:

 • Koiralla saattaa olla kova hätä tarpeilleen hieronnan jälkeen.
 • Tarjoa koiralle vettä. Voit jopa houkutella sitä juomaan, jos se ei omaehtoisesti juo.
 • Pidä koira lämpimänä hieronnan jälkeen. Varaa sille kotimatkalle peitto tai loimi. Ohje koskee talvella kaikkia koiria ja lyhytkarvaisia läpi vuoden.
 • Pidä koira levossa loppupäivän ajan. Käytä sitä vain tarpeillaan. Seuraavanakin päivänä kannattaa ottaa rauhallisesti.